Weten wat je wilt is essentieel voor de inrichting van je tedoenlijst
De vraag: ‘wat wil ik?’, is lastig te beantwoorden. Veel mensen laten het daarom maar voor wat het is. Toch is het essentieel voor de inrichting van je leven om er over na te denken.

Weten wat je wilt bepaalt het werk dat bij je past, de hobby’s die je kiest en de relaties die je aangaat. Het is daarom belangrijk goed na te denken over deze vraag en vervolgens aan de slag te gaan. Alleen door te ervaren weet je of dat wat je doet, ook daadwerkelijk hetgeen is wat je wilt.

Om vast te stellen wat je wilt, kun je gebruik maken van de volgende negen stappen.

Stap 1: Beantwoord de vraag: wat zou ik doen als ik niets te verliezen heb?
Stel, je wint 10 miljoen in het casino. Zou je dan het werk dat je nu doet blijven doen? Of stel dat iemand je de mogelijkheid biedt om rijk te worden door van je hobby je werk te maken. Wat ga je dan doen? Dergelijke vragen zijn wellicht utopisch. Toch geven ze een indruk van de kant die je het liefst op wilt. Je kunt elementen uit deze beelden toepassen op je dagelijks leven.

Stap 2: Willen is creëren: maak iets
De vraag: wat wil ik? is veel te ruim geformuleerd. Voor het formuleren van je missie zul je vooral moeten stilstaan bij de vraag: wat wordt er door mijn inspanning toegevoegd? Met andere woorden: maak iets, creëer iets nieuws, of verbeter een bestaand concept. Je wordt als het ware een architect van je eigen leven.

Stap 3: Neem met weinig genoegen
Bij doen wat je wilt hoort het niet te gaan om de beloning die je er voor krijgt. Geld is een slechte motivator. We leven in een wereld waar alles draait om de beloning die je krijgt. Probeer dit uitgangspunt los te laten. Belangrijker is om dat te doen waar je jezelf om waardeert. De waardering van anderen is secundair en komt vaak vanzelf als je dat doet wat bij je past.

Stap 4: Wees nieuwsgierig
Om erachter te komen wat je wilt zul je een nieuwsgierige houding moeten aanleren. Hou er rekening mee dat het een tijd duurt voordat je erachter komt wat je wilt. Je gaat een leerproces in van proberen en falen. Door nieuwsgierig te blijven maak je van je teleurstellingen leerpunten en van je successen ankerpunten.

Stap 5: Zoek de patronen in je leven
Je kunt een schets van je verleden maken om van te leren. Stel bijvoorbeeld vast welke waarden voor jou belangrijk zijn. Dit zijn de kernbegrippen die je identiteit bepalen. Bijvoorbeeld: veiligheid, avontuur, eerlijkheid, hulpvaardigheid. Laat de waarden die op jou van toepassing zijn ook terugkomen in de belangrijke beslissingen die je neemt.

Stap 6: Leer van de successen van anderen.
Om te weten wat je wilt hoef je niet uniek te zijn. Je kunt ook elementen uit het leven van anderen nemen en die toepassen op je eigen leven. Kies bijvoorbeeld iemand die je bewondert en breng de eigenschappen in kaart waarom dat zo is. Gebruik deze eigenschappen als bouwstenen voor je eigen beslissingen.

Stap 7: Laat je niet leiden door je omgeving
Het ligt voor de hand om jouw eigen doelen als uitgangspunt te nemen. Toch kan de mening van anderen veel weerstand oproepen. Meestal gebeurt dat niet eens direct, maar meer als een stemmetje in je hoofd. Bijvoorbeeld: wat zal mijn omgeving denken als het niet lukt, of: ik heb andere verplichtingen waar ik rekening mee moet houden. Belangrijk is om deze gedachten los te laten en zoveel mogelijk je eigen weg te bewandelen.

Stap 8: Maak gebruik van je fouten
Een leven zonder fouten is saai. Het is een leven waar niets in gebeurt. Zodra je werkt aan de dingen die jij wilt, ga je onherroepelijk de fout in. Wil je deze fouten voorkomen, dan kun je het beste niets doen. Ga dus aan de slag en hou er rekening mee dat het hoe dan ook mis gaat.

Stap 9: Niet denken maar doen
Doe eerst iets en denk dan na. Teveel nadenken leidt tot passiviteit en het levert geen resultaten op. Zodra je eenmaal aan de slag gaat zul je merken dat je plannen vanzelf ontstaan en zich vanzelf aanpassen aan de nieuwe realiteit. Het maakt niet uit wat, maar doe in ieder geval iets.



www.tedoenlijst.nl
Disclaimer
Website under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License